En ode til kartoflen

En (smags)verden til forskel

I 2023 spillede kartoflen hovedrollen under Copenhagen Cooking og henover 10 sensommerdage i august lagde vi op til madfest og kartoffelfejring med et særligt fokus på det unikke smagsunivers, som kartoflen bringer til bordet.

Med stolthed og velsmag præsenterede vi udvalgte kartoffelhelte, opskrifter og magiske madoplevelser med kartoflen som omdrejningspunkt. 

På vores hjemmeside kan du se - eller gense udvalgte kartoffel-højdepunkter og møde årets #kartoffelhelte, der deler tips, tricks, anbefalinger og erfaringer. 

Et særligt tak til...

De mange kartoffelkram blev muliggjort og støttet af Kartoffelafgiftsfonden og de mange værter, som tog del i årets kartoffelhyldest ved at tilbyde unikke og smagfulde menuer, middage, oplevelser og vigtige samtaler med- og om kartoflen. 

Blandt årets kartoffelambassadører var: Aamanns Replik, Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital, Energicenter Voldparken, Fluid Festival x Seks Bakery & Eatery, Foodprint Nordic, Fromberg, Gaarden & Gaden, Haver til Maver, Hotel- og Restaurantskolen, KU.BE Kultur- og bevægelseshus, Landbrug & Fødevarer x Casper Sobczyk, Restaurant Lola x Bettina Buhl, Saito x Rasmus Bredahl, TorvehallerneKBH samt vennerne fra Zürich: GastroFutura x H15

Hvorfor lige kartoflen, tænker du?

Historisk har kartoflen altid været yderst populær, når der skulle mad på bordet og særligt i basiskøkkenet har den skaldede knold været værdsat, fordi den både er billig og giver mæthed, næring, struktur og smag. Men et skift i nyere tid har givet kartoflen et blakket ry som usund pga. et højt stivelsesindhold. 

Skønt at kartoflen heldigvis stadig finder vej til de danske spiseborde med varierende mellemrum, så har vi en opgave med både at løfte og fremhæve de mange enestående egenskaber, som kartoflen har at byde på - så endnu flere danskere kan finde inspiration og lyst til at inddrage kartoflen i vores måltider. 

Kartoffelkram

Under #copenhagencooking2023 gik vi derfor til gryderne, i markerne og på scenerne sammen med vores værter, og vennerne fra Zürich, for at give kartoflens (uretfærdigt blakkede) ry et tiltrængt kram.

Henover 10 sensommerdage i august lagde vi os i selen for at udvikle, udtænke og udbrede nye måder, hvorpå vi kunne sprede endnu mere kartoffelglæde, kartoffelviden og kartoffelinspiration - og sikke en (kartoffel)fest, det blev til.

Se alle de velsmagende kartoffelevents fra årets festivalprogram her. 

Hyld kartoflen derhjemme

Copenhagen Cooking x Pine Cone Project

Lad dig inspirere med årets smukke kartoffelplakat - også hjemme i eget køkken. 

Plakaten hylder kartoflens alsidige muligheder og præsenterer et udvalg af spisekartofler, omhyggeligt tegnet i akvarel af Liv Andersen fra Pine Cone Project. Under hver kartoffelillustration finder du tips til tilberedning og sæson. 

Du kan købe den flotte oversigtsplakat direkte hos Pine Cone Project.