Mød løglegende #5: Jean Michel Deleuran

Mød løglegende #5: Jean Michel Deleuran

Kokken, kogebogsforfatteren og manden bag Rørt – Jean Michel Deleuran – er kendt for at tage det klassiske smørrebrød til helt nye højder. Hos Rørt bryder de med traditionen og skaber rustikke, uformelle kreationer, der er skabt til at blive nydt i godt selskab – med fokus på at skabe overraskende og dejlige smagoplevelser.

"Løg er min suveræne favorit ingrediens. Det giver dybde og smag til alt. Og det kan bare så meget forskelligt. Om det er råt, bagt, friteret, braiseret, fermenteret - you name it. Hvis jeg kun måtte vælge en ingrediens at tage med på en øde ø, ja, så ville det nok være bunke løg".   

Nu kan du nyde Jeans opskrift på en plantebaseret løgmad – med løg i tre variationer. En umamirig, smuk servering, der hylder den ydmyge grøntsag med maksimal smag.

Til 4 madder: 

  • 200 gram kogte Ingrid ærter (alternativt kikærter)
  • 4 store mellem storeløg
  • Ramsløg eller purløg
  • Par skefulde hvedemel
  • 100 gram smagsneutral olie
  • 100 gram god oliven olie
  • Salt og peber
  • 1 citron
  • Godt rugbrød 

Løg spread: 

Ta’ 3 af løgene og hak groft. Svits dem i en god klat smagsneutral olie ved mellemhøj varme i 3-4 minutter. Når de er lidt brankede skru’ da ned og lad dem simre ved lavere varme indtil at de godt karamelliserede. 

Ta’ de karemeliserede løg og mos dem groft sammen med de kogte ærter og 50 gram af olien. Brug evt et piskeris eller en kartoffelmoser (hvid du har sådan en). Det behøves ikke at være for pureret men må gerne have lidt struktur. Smag til med salt og peber og citronsaft og justér ift. dine preferencer.

Friterede løgringe: 

Ta’ samtidig det sidste løg og hak i ringe. Vend i lidt mel. Varm en kaserolle op med smagsneutral olie og løgene i når det er varmt. Fritér indtil de har fået en pæn gylden farve, og fisk dem op og læg på en serviet eller køkkenrulle så de kan dryppe af. Drys lidt salt på.

Ramsløgsdressing: 

Ta’ ramsløgene (eller purløgene) og blend med den resterende oliven olie (50 gram) - smagt til med salt og peber. 

Smæk en god klat af løg-spreaden på rugbrød. Anret de friterede løg ovenpå og hæld forsigtigt din grønne løgdressing ud over. Hvis du har lidt ramsløg eller purløg tilbage, så finhak eventuelt dette og top madderne med det.