Kartoffelhelt #6: Monika Madra-Pawlak

Kartoffelhelt #6: Monika Madra-Pawlak

"Jeg er vild med kartofler! Og den er sågar en DNA-arvet grøntsag fra Polen, hvor jeg kommer fra"

I dag arbejder Monika på Seks Eatery & Bakery med familien, men inden da har de rejst verden rundt - og særligt kartoflen har fået lov til at fylde hele vejen:

"Da jeg voksede op spiste vi kartofler hver dag og et af mine tydeligste kulinariske minder fra barndommen er sprøde kartoffel pandekager med sukker.

I begyndelsen af mine kulinariske rejser, fyldte kartofler også meget. For mange år siden, da jeg var på min første tur til Peru, hvor kartofler er tilsvarende har hjemme, blev jeg meget imponeret over det brede udvalg, antal, former og  farver, der findes af kartofler. På et af de her magiske markeder, mødte jeg en smuk gammel dage, der anbefalede en bestemt sort til kartoffelmos og til min store overraskelse, da jeg kogte dem senere, gav det den mest perfekte mos i gryden (uden at jeg selv gjorde noget).

Min familie og jeg er kommet til København fra Poznan, hovedstaden af den polske region Pyrlandia der, i folkemunde, kaldes kartoffelland og derfor deler jeg en opskrift herfra". 

Pyry z gzikium (Kartofler og ost).
Til 4 personer: 

Twaróg (blød ost)
Det skal du bruge hertil:

  • 1 L mælk (helst biodynamisk og med mere end 4% fedt)
  • 125 ml. kærnemælk

Sådan gør du:

  • Bland mælk og kernemælk i skål. Dæk det over og lad det stå ved stuetemperatur i 24 timer.
  • Dagen efter hældes blandingen over i et ovnfast fad. Giv det en time på 50 grader. Rør forsigtigt 3-4 gange undervejs. Lad osten køle ned ved stuetemperatur.
  • Klargør et hviskestykke over en skål og lad osten dræne herpå. Sæt en tallerken eller noget tungt over for at hjælpe osten med at afgive væske og sæt den i køleskabet i et par timer.
  • Du ender med at have omkring 400 gram sund, velsmagende twaróg.

Gzik
Det skal du bruge hertil:

  • 400 gram twaróg
  • 150 gram crème fraiche
  • 50 gram fløde
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  • Bland alle ingredienserne grundigt i en skål og smag til. 

Pyry z gzikiem
Det skal du bruge hertil:

  • 500 gram kartofler (gerne unge)
  • 100 gram smør
  • Qzik
  • Radiser
  • Purlæg
  • Dild
  • Koldpresset olie
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  • Kog kartoflerne i saltet vand til de er bløde, mens du skær radiserne i strimler. Hak urterne efter temperament.
  • Varm smøret på en pande og tilføj de kartoflerne. Sluk for varmen efter en rum tid og tilsæt dild og krydderier.
  • Placer kartoflerne på en tallerken og efterlad et hul i midten til gzik. Pynt med radiser og urter og smag til med salt, peber og en god olie.