Kartoffelhelt #2: Pia Hoff Hjorth

Kartoffelhelt #2: Pia Hoff Hjorth

Kender du Naturbruget Tranum? Her dyrker ægteparret Pia og Flemming intet mindre end 17 kartoffelsorter!

Må vi introducere Pia Hoff Hjorth, Økologisk avler, kok og kartoffelentusiast.

Til dagligt driver Pia Naturbruget Tranum sammen med ægtefællen Flemming. Det har de gjort siden 2014 og det er særligt forskellige kartoffel-sorter, der driver parret på gården. I Jammerbugten Økologi dyker de nemlig intet mindre end 17 forskellige kartoffelsorter i år, men det er ikke kun parret, der er ellevilde med de forskellige kartoffel-typer, som kan købes fra gårdens vejbod.

“Det er en stor glæde, når folk kommer igen med lys i øjenene, fordi de nu skal prøve en anden sort. Måske en rød, rund, oval, plettet eller bare en gul type. Der er hermed skabt et behov og det er så fedt”, fortæller Pia, da vi spørger hende ind til hendes kartoffel-kærlighed.

“Det var faktisk meningen, at vi skulle slappe lidt af med alle de forskellige slags, men sådan går det hvert år. Vi kan ikke styre os, for der kommer altid nye sorter, som lige skal prøves. Jeg har heller ikke én yndlingskartoffel, jeg har mange”.

Det handler om sæson

Det er ingen hemmelighed, at de mange kartoffel-sorter trives forskelligt i et klima med skiftende årstider,  og spørger man grøntsagsavleren, så er det afgørende, at man graver den enkelte kartoffelsort op, mens den er i sæson, hvis man ønsker at opleve den helt særlige karakteristika i både smag og tekstur.

“Den kartoffel, der primært er i spil på gården her i april er bl.a. Carolus. Den har røde “øjne” i skindet og er fantastisk til mos, fritter, suppe samt som ovnstegt. Hvis man koger “stille”, så kan den også bruges som kogt kartoffel. Den er på lager nu og indtil midt maj – så spirer den. Men så kommer den faktisk igen som ny kartoffel fra medio juli. Generelt har den bare en god dyb smag fra start til slut”.

Ifølge Pia Hoff Hjorth er det nødvendigt, at vi får større kendskab til de forskellige sorter og deres unikke egenskaber, hvis kartoflen fortsat skal blive elsket på tallerkenen. Hver måned sætter vi derfor nye kartoffelsorter og kartoffelhelte i rampelyset for at udbrede det gode budskab.

Pst. Hvis dit hjerte også slår en ekstra gang, når vi taler om danske kartofler, så skal du måske med, når Danmarks Kartoffel Råd afholder Danmarksmesterskab i kartoffeldyrkning på Egeskov Slot den 18. april. Læs mere her.

http://danmarkskartoffelraad.dk/DK/Arrangementer/DM%20i%20kartoffeldyrkning/DM%202023.aspx