Kålkanon #2: Umut Sakarya

Kålkanon #2: Umut Sakarya

​Kål er som en bog med uendelige sider, hvert blad afslører en ny smagsnuance og en ny mulighed 🥬

Her får du en af Umuts absolutte yndlingsopskrifter fra barndommen i Anatolien:

Umamifyldte kåldolmaer med en klat frisk, syrlig, fed yoghurt!

Prøv dem, det er en fantastisk måde at spise kål på!

Lahana sarması

Det skal du bruge: 

  • 1 stort hvidkål eller spidskål

  • 100 g ris

  • 1 stor finthakket løg

  • 2-3 fed finthakket hvidløg

  • 1 håndfuld hakket persille

  • 1 håndfuld hakket mynte

  • 1 håndfuld hakket dild

  • 0,5 dl ekstra jomfru olivenolie

  • 1 spsk tomatpuré

  • 1 tsk paprika

  • Salt og peber efter smag

  • 2 spsk granatæblesirup eller citronsaft

  • 2-3 dl grøntsagsbouillon

Til sauce:

  • 0,5 dl olivenolie

  • 1 spsk tomatpuré

  • 2 dl grøntsagsbouillon

  • Salt og peber efter smag

Sådan gør du:

  • Blancer kålbladene ved at dyppe dem i kogende vand i et par minutter, indtil de bliver bløde og fleksible, og lad dem derefter køle af. Skær den tykke ribbe i bunden af hvert blad væk for at gøre dem lettere at rulle.

  • Opvarm olivenolie i en stor pande over medium varme. Tilsæt løg og hvidløg, og sautér, indtil de er bløde.

  • Tilsæt derefter ris, tomatpuré, paprika, salt, peber, og halvdelen af persillen.

  • Sautér i et par minutter, tilsæt derefter grøntsagsbouillon og lad det simre, indtil risene er halvt kogte.

  • Tag panden af varmen og lad fyldet køle lidt af. Tilsæt nu dild, mynte og resten af persillen.

  • Tag et blad ad gangen, og placér en passende mængde af fyldet i centrum af hvert blad. Fold siderne ind over fyldet og rul stramt op fra bunden.

I en anden gryde:

  • Opvarm olivenolie og tomatpuré.

  • Tilsæt grøntsagsbouillon, og krydr med salt og peber.

  • Lad det simre i et par minutter.

 

  • Placér kålrullerne tæt i en stor gryde eller dyb pande.

  • Hæld saucen over, så den dækker rullerne. Du kan lægge en tallerken ovenpå rullerne for at holde dem på plads under kogningen.

  • Lad det simre under låg ved lav varme i ca. 45-60 minutter, indtil risene er helt kogte.

Server de varme kålruller med fed yoghurt og en skefuld granatæblesirup eller citron