Flandern i det nordlige Belgien er berømt for UNESCO-anerkendt belgisk ølkultur, traditionsrige lokale producenter, restauranter i verdensklasse og kreative chocolatiers. Og der er god grund til at glæde sig til august.

Under årets madfestival kan du nemlig møde lokale ildsjæle og opleve det flamske begreb GOESTING, som beskriver en craving for de gode ting i livet.

Måske er du ikke helt sikker på geografien, når vi siger Flandern? Men du har nok hørt om mode- og havnebyen Antwerpen, middelalderbyen Gent og UNESCO-byen Brügge? Eller hvad med trappist-bryggerier, lambic-øl, belgiske praliner og de ikoniske dobbelt-friterede belgiske fritter?

Et helt særligt begreb for livsnydelse

Vi er faldet pladask for regionens kærlighed til god mad og samling omkring måltidet. Faktisk har det sit helt eget ord på flamsk: GOESTING.

GOESTING er et udtryk, der ofte bruges i Flandern, men fortolkningen af ordet varierer, og der findes ikke nogen direkte engelsk oversættelse. GOESTING kan oversættes til en trang eller en craving efter de gode ting i livet. Fx mad og drikke der kun kan findes i Flandern.

Vi er ret sikre på, at du også vil tabe dit hjerte – og dine smagsløg – til det nordlige Belgien til årets Copenhagen Cooking, hvor VISITFLANDERS er partner.

Det bedste fra Flandern

Glæd dig til at møde talentfulde kokke, som sætter en ære i at nyfortolke traditionerne. Til at blive klogere på den belgiske ølkultur, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, og som i høj grad har inspireret danske bryggere. Til at smage råvarer fra de kompromisløse flamske producenter. 

Her er en smagsprøve på nogle af de mange kulinariske oplevelser, Flandern gemmer på – og som du kan få en bid af til august 2024.

Fritter, farm to table og fine dining
Flandern er kommet på det gastronomiske verdenskort takket være sine både traditionsrige og eksperimenterende kokke. Regionen har ikke mindre end 104 Michelin-restauranter og et enormt udbud af spisesteder. Glæd dig til årets festivalprogram, som indebærer bl.a. klassikere som pomfritter og kødboller, farm to fork-middag med belgiske råvarer og middage med særlige øl-menuer. 

UNESCO-anerkendt ølkultur
Der findes mere end 1.500 forskellige belgiske øl, og hver øl har sit eget tilhørende glas, hvis form sikrer, at øllens smagsnuancer kommer til sin ret. Den belgiske ølkultur er så unik, at UNESCO har anerkendt den som immateriel kulturarv. I Flandern er der faktisk en lokal ølfestival tæt på hver weekend, ligesom der er adskillige bryggerier og ølmuseer, man kan besøge året rundt. Måske siger navne som lambic, geuze, blonde og trappist dig allerede noget? Ellers kan du glæde dig til at blive klogere på belgiske øl til Copenhagen Cooking.  

Chokolade
Mens de belgiske bryggerier arbejder hårdt for at skabe den helt ideelle smagsbalance i hver enkelt øl, er Flanderns chocolatiers dedikerede til at fremstille unikke håndlavede chokolader med de bedste råvarer. Vidste du, at praliner – håndlavede fyldte chokolader – blev opfundet i Flandern i 1912? I dag er der hundredvis af chocolatiers, som hver dag arbejder på at forfine de stolte traditioner. Flandern har også flere chokolademuseer samt mulighed for at booke kombineret øl- og chokoladesmagning, hvor forskellige varianter af de to lokale specialiteter nøje udvælges til at komplimentere hinanden.

Goesting
Hvad er livet uden god mad, chokolade, øl og fællesskaber? I Flandern findes der faktisk et ord, der indkapsler begæret efter at nyde alt det gode, livet tilbyder: GOESTING. Vi har selvfølgelig lagt os i selen for at sikre, at årets festivalprogram emmer af GOESTING og livsnyder-oplevelser hele vejen rundt.

 

Så sæt allerede nu kryds i kalenderen 16.-25. august, hvor VISITFLANDERS er med til Copenhagen Cooking.

Partnere

VISITFLANDERS er turistorganisationen for Flandern i det nordlige Belgien og ansvarlig for at øge kendskabet til Flandern som rejsemål, med særligt fokus på mad, øl, kultur og cykling.

Foruden den belgiske hovedstad Bruxelles finder man i Flandern også bl.a. mode- og diamantmetropolen Antwerpen, der er Belgiens andenstørste by (og helt sikkert landets mest trendy) samt Ghent, der er kendt for sine smalle brostensgader, hyggelig udeservering og kreative køkkenrebeller.

Er man til charmerende kulturhistorie, bør man også besøge Brügge, der er på UNESCO’s verdensarvsliste og kendt for sine stenbuer, historiske bygninger og smalle kanaler.