Prinsesse Marie inviterer skolebørn til frokost med fokus på madspild

Den 18. januar inviterer H.K.H. Prinsesse Marie skolebørn hjem til sig selv for at lave mad og lære om madspild. Det sker som led i Prinsessens rolle som protektor for Copenhagen Cooking & Food Festival, der i år har valgt at arbejde med madspild som et af hovedtemaerne. Prinsesse Marie vil sammen med Timm Vladimir, 10 skolebørn og Selina Juul fra organisationen Stop Spild Af Mad tilberede og spise en lækker frokost med fokus på madspild.

De skæve rødbeder, de nedfaldne æbler fra haven og de grønne toppe fra gulerødderne er nogle af de grøntsager, som bliver taget under både kærlig og kongelig behandling den 18. januar. Her inviterer H.K.H. Prinsesse Marie 10 børn fra 6. klasse på Helsingør Skole hjem i sit eget køkken, hvor de, sammen med kokken Timm Vladimir og Selina Juul fra Stop Spild Af Mad, skal lave en frokost, der belyser det enorme madspild i Danmark.

Madspild er i fokus for madfestivalen Copenhagen Cooking & Food Festival i 2018, hvor festivalen har forpligtet sig til at arbejde med FNs verdensmål, herunder indsatsen for at reducere madspild. Prinsesse Marie er qua sin rolle som protektor for festivalen opsat på at få flere forbrugere til at forstå, at den mad, der bliver smidt ud, hører til på middagsbordet og ikke i skraldespanden.

Børnene, der kommer på besøg, er udvalgt blandt de hundredvis af børn, der i 2017 fik trænet deres madkompetencer på Arla Fondens Madlejr i Helnæs. Sammen med Timm Vladimir har Prinsesse Marie sammensat en menu, som de skal lave i fællesskab i Prinsessens køkken, hvor blandt andet skæve rødbeder og kartofler skal blive til lækker suppe, de stødte æbler fra haven bliver bagt i ovnen og gulerodstoppene forvandles til lækker pesto.

Vaner og tankegange skal udfordres og ændres

Ifølge Miljøstyrelsens rapport “Danmark uden affald II” smider alene de danske husholdninger hvert år 260.000 ton mad ud. Samlet smider vi i Danmark over 700.000 ton mad ud, og de tal er man som Nordens mest besøgte madfestival nødt til at reagere på, vurderer festivaldirektør for Copenhagen Cooking & Food Festival, Stine Lolk.

“Madspild er et område, hvor både forbrugere, industri, produktion og gastronomien kan gøre en kæmpe forskel ved at ændre vaner og tankegange. Det vil vi gerne belyse under vores festival i 2018. Gæsterne og aktørerne kan derfor se frem til en lang række events, som gør dem mere reflekterede omkring deres eget og vores samlede alt for store spild af mad,” siger Stine Lolk.

Hos foreningen Stop Spild Af Mad er stifter Selina Juul begejstret for, at Copenhagen Cooking & Food Festival og festivalens protektor Prinsesse Marie tager fat i en dagsorden, som hun har kæmpet for siden organisationens start i 2008

“De sidste snart 10 år har vi hjulpet danskerne med at undgå madspild, derfor er det rigtigt positivt og glædeligt at H.K.H. Prinsesse Marie og Copenhagen Cooking & Food Festival går aktivt ind i kampen mod madspild. Det er især vigtigt at lære børn og unge, som er fremtidens forbrugere, om at få større respekt for maden,“ siger Selina Juul.